In de nabije toekomst zal de levensmiddelenhandel te maken krijgen met twee veranderingen in de etikettering van vlees: ten eerste, de Nieuwe etikettering voor de veehouderij en aan de andere kant een Uitbreiding van de oorsprongsaanduiding op vlees dat niet voorverpakt is. Het doel van deze innovaties is om transparantie te creëren voor consumenten met betrekking tot de manier waarop dieren worden gehouden en hun herkomst, zodat ze weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.
In dit blogartikel kom je alles te weten over de Wet Etikettering Veehouderij - afgekort TierHaltKennzG - die in augustus 2023 in werking is getreden. Je kunt ook lezen over relevante kwesties met betrekking tot de prijsetikettering van vleesproducten.
Staatsetikettering voor de veehouderij in overeenstemming met de Wet Etikettering Dierhouderij
Etikettering van staatsveehouderij is een nieuw label dat is gespecificeerd door het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw en dat in principe een onderscheid maakt tussen vijf soorten veehouderij. In eerste instantie is deze etikettering alleen beschikbaar voor voorverpakte en niet-voorverpakte producten. Varkensvleesdat afkomstig is van dieren die in Duitsland worden gehouden, geslacht en verwerkt. De etiketteringsverplichting wordt in de toekomst echter uitgebreid naar verwerkte producten, de cateringindustrie en andere diersoorten.
Tot het jaar 2025 zullen er overgangsperiode van twee jaarDe nieuwe wet is gebaseerd op het principe dat het etiketteringssysteem van de staatsveehouderij al vrijwillig kan worden toegepast - volgens dit principe moeten de betrokkenen in de detail- en groothandel van levensmiddelen, aan servicebalies, in speciaalzaken en online retailers het vlees dienovereenkomstig etiketteren. Bij voorverpakte levensmiddelen moet het etiket in het hoofdgezichtsveld op de verpakking worden aangebracht. In het geval van niet-voorverpakte levensmiddelen wordt de etikettering uitgevoerd met behulp van een teken zoals een toonbankkaart, die moet worden bevestigd aan het voedsel zelf of in de onmiddellijke nabijheid - in dit geval mag het vlees alleen worden geëtiketteerd met de naam van het houderijsysteem.
Meer informatie voor gebruikers en een downloadcentrum zijn te vinden op het Website van het federale ministerie van Voeding en Landbouw
Voordelen van de Wet Etikettering Dierhouderij (TierHaltKennzG)
- Transparantie creëren voor consumenten
- Bewuste consumptie door begrijpelijke etikettering
- Langetermijnverbetering van dierenwelzijn
- Invoering van verplichte overheidsetikettering voor de veehouderij
- Verbetering van wettelijke regels in dierenwelzijnswetgeving
- Ontwikkeling van een financieringsconcept voor de verbouwing van stallen
Vormen van veehouderij: De TierHaltKennzG voorziet in de volgende etikettering van vlees
- Vorm van veeteelt Stabiel: De veehouderij voldoet ten minste aan de wettelijke minimumvereisten
- Vorm van veeteelt Stal+Plaats: Ten minste 12,5% meer ruimte voor de dieren vergeleken met de wettelijke minimumnorm
- Vorm van veeteelt Frisse lucht schuur: Varkens hebben toegang tot verschillende klimaatzones in de frisse lucht stal
- Vorm van veeteelt Buitenren/weide: Dieren hebben de hele dag beweging / worden buiten gehouden zonder vast stalgebouw
- Vorm van veeteelt Biologisch: De veehouderij voldoet aan de eisen van de EU-verordening voor biologische landbouw
Uitbreiding van de etikettering van de oorsprong van vlees
Naast de verplichte staatsetikettering van de veehouderij is er ook een uitbreiding van de informatie over de herkomst van vlees uitgevaardigd. Informatie over de herkomst van voorverpakt rund-, varkens-, schapen-, geiten- en pluimveevlees is al verplicht op de verpakking. Van 11 februari 2024 de oorsprong moet ook voor vlees dat niet voorverpakt is van deze diersoorten.
Op het niet-verpakte vlees moet altijd het land worden vermeld waar het dier is opgefokt en geslacht (bijv.: Opgefokt in: Frankrijk / Geslacht in: Duitsland). Als kan worden aangetoond dat de geboorte, het fokken en het slachten van de dieren in één land hebben plaatsgevonden, mag in plaats daarvan de vermelding "Oorsprong" worden gebruikt (bijv.: Oorsprong: Duitsland). Andere vrijwillige informatie over de oorsprong is ook toegestaan - bijvoorbeeld de vermelding van een regio.
Prijsetikettering met PRESTIGEenterprise
Met Online Software AG bent u voorbereid op de komende veranderingen met betrekking tot de overheidsetikettering van dieren en de uitbreiding van de oorsprongsetikettering voor vlees. In de software PRESTIGE-onderneming beschikt u over alle hulpmiddelen die u nodig hebt om uw gedrukte en digitale POS-communicatie aan te passen aan de nieuwe vereisten op het gebied van vleesetikettering - de PRESTIGE-bedrijfsontwerper U kunt bijvoorbeeld gemakkelijk zowel de etikettering van de veehouderij door de overheid als de herkomstaanduiding op uw toonbankkaarten integreren. We beantwoorden graag al uw vragen. Neem nu contact met ons op Neem contact met ons op.
Online Software AG is uw competente partner voor toekomstige veranderingen in de prijsetikettering van vlees en vleesproducten. Met onze POS-marketing software bieden we u ook tal van effectieve mogelijkheden voor reclamecommunicatie op het verkooppunt. We ondersteunen retailers ook met onze efficiënte oplossingen op de volgende gebieden Digitale bewegwijzering en Elektronische prijskaartjes.
FAQ: Veelgestelde vragen over de etikettering van staatsveehouderijen
Wanneer is de Wet Etikettering Dierhouderij (TierHaltKennzG) van kracht geworden en welke stappen zijn gepland?
De Wet etikettering veehouderij is op 24 augustus 2023 in werking getreden. In eerste instantie is er een overgangsperiode van twee jaar tot 2025. Dit geeft detailhandelaren de mogelijkheid om vrijwillig te etiketteren volgens de etikettering van staatsvee op. Aan het einde van deze fase wordt etikettering door de staat verplicht. Dan moet de hele handel - d.w.z. detailhandelaars en groothandelaars in voedingsmiddelen - varkensvlees, rundvlees, gevogelte, enz. dienovereenkomstig etiketteren. Dit biedt de consument een transparant product.
Wat betekent de etikettering biologisch precies?
Om vlees als biologisch te classificeren in overeenstemming met de Wet Etikettering Dierhouderij (TierHaltKennzG), moet het aan de volgende eisen voldoen Vereisten van de EU-biologieregelgeving komen overeen. Deze omvatten onder andere:
- ten minste 95 % van de basisingrediënten afkomstig is van biologische landbouw
- Alleen biologisch geproduceerd voer
- meer ruimte en beweging dan in de conventionele veehouderij
- Geen antibiotica, groeihormonen of prestatiehormonen
- Geen genetische manipulatie
- Geen tethering
- Geen kleurstoffen of smaakversterkers
- Geen kunstmatige of natuuridentieke smaken
- Geen stabilisatoren
De vorm van veeteelt Biologisch in overeenstemming met het staatsetiketteringssysteem voor de veehouderij heeft als doel om zo gezond mogelijk vlees (zoals rundvlees, varkensvlees of gevogelte) te etiketteren en tegelijkertijd te zorgen voor meer dierenwelzijn.